2012. november 30., péntek

Sörkorcsolyák királynője, avagy nakládalý hermelín

Hozzávalók
2 camembert sajt (cseh megfelelője a hermelín)
olaj (én most olívaolajat használtam)
hagyma
(ízlés szerint mehet bele pepperóni/cseresznyepaprika is)
fokhagyma
pirospaprika
egész bors, színes bors
egész fűszerek ízlés szerint: babérlevél/rozmaring/bazsalikom/oregánó stb.
befőttesüveg

Érdemes keríteni egy szélesebb szájú üveget, mert a klasszikus fedelűnek épp akkora a szája, mint maga a sajt, így elég nehézkes a ki-be mozgatás. De mint a mellékelt ábra mutatja, jobb híján ez is megteszi. ;)
A sajtokat vágjuk félbe, szórjunk közéjük pirospaprikát és zúzott  fokhagymát, majd újra illesszük össze. Rétegezzük bele az üvegbe a hozzávalókat, úgy, hogy legalulra rögtön, majd minden réteg közé folyamatosan öntsünk egy kis olajat. Az olaj a tartósításon kívül nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy ne tapadjon le a sajt az üveg alján, illetve ne ragadjanak össze a hozzávalók (erre különösen hajlamosak a sajtok, ha nagyobb adagot készítünk). Ha minden az üvegbe került, zárjuk le, és fogyasztás előtt pihentessük kb. 1,5-2 hétig a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Ha túl sokáig tároljuk, a sajt túlérhet, azt pedig nem mindenki szereti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...